Top bez rukávů z bavlny a kašmíru

Top bez rukávů z bavlny a kašmíru
Kategorie: 
| 3 minuty čtení |
9.7.2023

Letních topů a tílek není nikdy dost. Letos jsem do své sbírky doplnila další malý kousek, jednoduchý top bez rukávů v oblíbené modré. Vyzkoušela jsem na něm novinku od značky Katia, přízi Cotton-Cashmere. Je to nádherná, saténově hebká bavlna s kašmírem, splývavá a měkká. Jsem z ní nadšená a hledám inspiraci na svetřík s dlouhým rukávem, abych si tu pohodu mohla užívat i za chladnějších dnů.

 

Postup pletení topu na kruhové jehlici

  1. Začínáme od spodního lemu a pleteme směrem nahoru.
  2. Oddělíme záda a tvarujeme průramky.
  3. Výstřih do tvaru V.
  4. Začistíme okraje.

 

Bezešvý top pletený zdola nahoru

Top jsem pletla od spodního okraje v kruhových řadách. Mám ráda bezešvé oděvy hned ze svou důvodů. Za prvé to dobře vypadá, nikde nic netlačí, netáhne a neztrácí pružnost. Druhý důvod je moje nechuť sešívat, jednoduše mám pocit, že mě to zdržuje a oddaluje chvíli, kdy si svetřík budu moci konečně obléknout. Mám raději jehlice než jehlu :-)

Použila jsem jednoduchý dírkový vzor s malým posunutím začátku sekvence v každé 10. řadě. Vzor je pravidelný a snadno ho lze upravit tak, aby bylo dírkování hustější nebo naopak s většími rozestupy.

 

Top bez rukávů z bavlny a kašmíru

 

Zadní díl

Dávám přednost kratším horním dílům, takže jsem po upletení asi 30 cm začala tvarovat průramky. Hned na začátku pletení jsem si značkovači označila začátek a střed kruhové řady, tedy místa, kde začnu ujímat oka pro průramky. Značkovače jsem také použila na označení začátku sekvence vzoru, abych snadno našla začátek vzoru i v místech, kde jsem krajová oka postupně ujímala.

Zadní díl jsem ukončila mírným ujmutím v oblasti průkrčníku. Oka na náramenicích jsem neuzavřela, ale pouze odložila na pomocnou sponu.

 

Top bez rukávů z bavlny a kašmíru

 

Přední díl

Na předním dílu jsem vytvarovala průramky stejně jako na zádech, výstřih jsem se rozhodla tvarovat do kulatého V. Dopletla jsem přední díl do stejné výšky jako zadní a běžela zkoušet top před zrcadlo. Chtěla jsem si ověřit, že mi vyhovuje hloubka průramků i výstřihu.

Pak už jen stačí sešít pár ok na obou náramenicích pletacím stehem a jsme téměř ve finále. Žádné švy, jen hladký a pružný úplet.

 

Top bez rukávů z bavlny a kašmíru

 

Začistit a je hotovo

Na závěr jsem průramky i výstřih obháčkovala dvěma řadami krátkých sloupků. Okraje se tak zpevní a vypadají úhledně. Hurá, je hotovo. Teď už jen vyprat, vyblokovat a poprosit sluníčko a vítr, ať rychle suší.

Na top jsem spotřebovala asi 3,5 klubíčka příze Cotton-Casmere (necelých 170 g), pletla jsem na jehlicích 3,25. 

 

 

 

Podrobný návod na pletení dáváme všem našim zákazníkům, kteří si u nás udělali radost v posledních 18 měsících, zdarma ke stažení.