Jak doma ručně barvit pletací přízi: příprava

Jak doma ručně barvit pletací přízi
Kategorie: 
| 2 minuty čtení |
13.2.2021

Domácí barvení pletacích přízí je inspirativní, překvapivě snadné a na konci na vás čeká jedinečná příze. Máme pro vás přehledného průvodce ručním barvením pletacích přízí, který vám ukáže, jak si tento tvůrčí a tajemný proces dokonale užít. A nebojte, neumažete si celou kuchyni :-)

 

Co budu potřebovat

1. přízi

Při výběru příze se nejdříve zaměřte na to, zda chcete barvit bílkovinová vlákna (např. alpaka, merino, vlna, hedvábí) nebo rostlinná (bavlna, len). Každé z nich totiž potřebuje jiný typ barvy a není možné je zaměňovat.

Pokud s barvením začínáte, je nejlepší pořídit si 100% vlněnou přízi nebo ponožkovou variantu 75% vlny + 25% polyamidu. V našem případě se budeme dále věnovat právě bílkovinovým (neboli živočišným) přízím. Nešetřete na kvalitě a kupte si čistou střižní vlnu, nikoli recyklované vlákno.

 

Příze k barvení se prodávají v přadenech. Máte-li přízi navinutou v klubíčku, je nutné ji převinout do přadene (nezapomeňte na několika místech zajistit provlečením vlákna, aby se vám při práci nezamotala).

V některých specifických případech se barví i klubíčka, v tom případě většinu barevných pigmentů zachytí vnější část a je tak obarvena výrazně sytějším odstínem než vnitřní část klubíčka.

 

2. barvu

Pro bílkovinová vlákna zvolte vždy tzv. kyselá barviva. Jejich název je odvozen od stabilizační látky (ocet, kyselina citronová), která se při barvení přidává, aby se barevné pigmenty dobře absorbovaly a zafixovaly ve vláknu. Mám výbornou zkušenost s barvami Jacquard, což jsou profesionální netoxická prášková barviva, jež zaručí neblednoucí a živé barvy, ze kterých se budete moci dlouho radovat. Vyberte si barvu nebo kombinaci více barev, které chcete použít. Nebojte se experimentovat a namíchat si odstíny, které milujete.

 

Všechny další pomůcky pro barvení příze v hrnci uvádíme přímo v postupu a najdete je v běžné domácnosti. Samozřejmě vřele doporučujeme zkontrolovat si vše dříve, než se pustíte do práce.

Jak postupovat při barvení příze doma si můžete přečíst v pokračování Jak doma ručně barvit pletací přízi: postup.

 

Jak doma ručně barvit pletací přízi

V předcházejícím blogu Jak doma ručně barvit pletací přízi: příprava jsme si řekli, jaké složení příze je pro barvení vhodné a jaké barvy jsou na daný druh vlákna vhodné. Tak a jdeme na to.