Střídání barevných pruhů

Blog Střídání barevných přízí/pruhů
Kategorie: 
| 1 minuta čtení |
13.2.2021

Při pletení se nemusíme vždy stoprocentně držet původního návodu. Lze ho upravit několika jednoduchými způsoby, které přinesou zásadní změnu vzhledu a projekt si tak můžete přizpůsobit podle toho, jak se líbí právě vám. Je to také dobrá cesta, jak využívat stále stejný návod, ale dosáhnout pokaždé naprosto odlišného výsledku.

 

Vyplétání barevných pruhů

Jedním z nejsnadnějších způsobů je vyplétání barevných pruhů. Tento způsob je možné použít jak při pletením hladkým vzorem, tak i při vyplétání složitějších vzorů. Nebojte se toho, zvládnou to i začínající pletařky. Stačí jen dodržet základní pravidla při střídání jednotlivých přízí.

 

Jak na to?

Upleťte první barvou tolik řad, kolik si zvolíte. Řady si počítejte, stejný počet řad budete opakovat při každém pletení z této barvy. Dopleťte poslední řadu do posledního oka. Odložte přízi a vezměte si přízi nové barvy. První oko z nové barvy bude vypadat volněji, než jste zvyklé. Nepanikařte a pleťte řadu dále tak, jak jste zvyklé. Až uplete do konce řady, můžete uvolněná oka na počátku řady přitáhnout tím, že zatáhnete za volný konec příze. Dbejte na to, aby volný konec příze měl vždy u každého pruhu minimálně 6 cm, lépe ale 15 cm. Je to důležité, abyste je později mohli snadno a hlavně bezpečně zajistit. Pokud nejsou pruhy příliš široké, vřele doporučuji, abyste přízi po ukončení barevného pruhu nestříhali. Stačí ji odložit stranou a znovu použít, jakmile na danou barvu opět vyjde střídání (vlákno příze budete táhnout na konci pleteniny). Ušetříte si tak práci se začišťováním volných konců a pletenina bude vypadat úhledně. Dávejte jen pozor, abyste přízi nenechali příliš volnou nebo naopak příliš utaženou. Volná příze by mohla překážet při oblékání, příliš utažená příze by byla nepohodlná při nošení a stahovala by pleteninu.

 

Zapojte svou fantazii

Jakmile jste úspěšně vystřídali barvu, pokračujte v pletení novou barvou do výšky, kterou potřebujete. Počet řad nemusí odpovídat počtu řad upletených první barvou, záleží na tom, jak vysoké pruhy chcete mít. Můžete tedy plést jednou barvou pruhy vyšší, další barvou jen tenké proužky…můžete také střídat více než jen dvě různé barvy. Meze vaší fantazii se zkrátka nekladou a je jen na vás, co si vyberete.

 

Dělejte si poznámky

Střídáte-li více barev a kombinujete navíc různě vysoké pruhy, je dobré mít po ruce blok, kam si konkrétní počty řad u jednotlivých barev poznačíte. Zůstanete tak v obraze i ve chvíli, kdy budete muset pletení na nějaký čas odložit.