Co znamená Superwash?

Co znamená Superwash?
Kategorie: 
| 1 minuta čtení |
31.5.2022

Má-li pletací příze úpravu Superwash, znamená to, že je určená pro praní v automatické pračce na jemný program do 40 ºC. Dodržíme-li pokyny k praní, je bezpečné úplet z takto označené příze prát bez rizika plstnatění nebo změny velikosti. Příze s úpravou Superwash se často používá na pletení ponožek, ale i dalších výrobků jako jsou čepice, rukavice, šály, svetry, kardigany, plédy apod. Není divu, že si tyto příze rychle získaly oblibu a jsou široce používané.

 

Když příze neplstnatí

Každé vlákno vlny je tvořeno šupinami, pokud se tyto šupiny spojí, dojde k plstnatění. Superwash proces zabraňuje vytváření vazeb mezi šupinami dvěma způsoby. Prvním z nich je máčení příze v kyselé lázni, která vlnu zbaví šupin. Příze je tak zbavená části lanolinu. Při druhém (méně častém) způsobu  jsou vlákna příze potažena polymerem nebo pryskyřicí, což na nich vytvoří vrstvu bránící plstnatění. Příze ošetřené jedním z těchto způsobů získávají úpravu Superwash. 

 

Nesušit v sušičce

Je důležité si uvědomit, že pokud vystavíme přízi s úpravou Superwash vysokým teplotám v pračce nebo sušičce, může dojít k poškození této úpravy a následkem toho také k plstnatění. Vždy se tedy ujistěte, že jste pračku nastavili na správný stupeň praní a nepoužívejte automatickou sušičku. Vyprané úplety sušte ve vodorovné poloze, menší kousky je možné sušit i zavěšené na šňůře. V každém případě se při ošetřování Superwash příze řiďte pokyny na etiketě příze.

Superwash příze je znamenitá volba, pokud máte rádi přírodní materiály, ale nechcete přijít o komfort při jejich údržbě.