Jaké pletací jehlice jsou pro ponožky ty pravé?

Jaké pletací jehlice jsou pro ponožky ty pravé?
Kategorie: 
| 1 minuta čtení |
16.11.2023

Ponožky lze plést na kruhových jehlicích, 2 jehlicích nebo 5 jehlicích. Ponožky pletené na 2 jehlicích nejsou bezešvé, je potřeba jednotlivé části sešít. Popravdě, kdo by rád nosil ponožku, kde by tlačily uzlíky. Ponožky pletené na kruhových jehlicích není potřeba sešívat, ale jejich pletení není úplně praktické, pletenou ponožku je obvykle nutné přesouvat po kruhové jehlici tam a zpět. Pletení ponožek na 5 jehlicích je nejběžnější a nejvíce rozšířené. Takto upletené ponožky jsou bez švů a pletení na 5 jehlicích je pohodlné.


Jehlice pro pletení ponožek se vyrábějí plastové, kovové nebo bambusové, ve velikostech od 2 až do 10 a délkách od 10 do 20 cm.

 

Plastové jehlice

Plastové jehlice jsou příjemné do ruky, díky hladkému povrchu po nich vlna příjemně klouže, nezadrhávají se, jsou odolné a velmi lehké. Protáhlá špička umožňuje snadné nabírání oka.

 

Kovové jehlice

Kovové jehlice (nerezová ocel, nikl, hliník) jsou chladné na dotek, jsou odlehčené a díky hladkému povrchu po nich vlna krásně klouže, nezadrhávají se. Hliníkové jehlice se mohou snáze deformovat, proto doporučujeme raději niklové nebo ocelové. Kovové jehlice při pletení cinkají, což může někomu vadit.

 

Bambusové jehlice

Bambusové jehlice jsou z přírodního materiálu, který je velmi příjemný do ruky. Jsou lehčí než kovové jehlice a velmi pevné. Bambus je potažený voskem, díky tomu vlna po povrchu výborně klouže. Jedná se zřejmě o sen každé pletařky ponožek.

 

Velikosti jehlic

Jehlice o průměru 5,5 mm a větším jsou vyráběny z plastu, v kovovém provedení by byly příliš těžké do ruky. Pro jehlice z bambusu toto omezení neplatí a vyrábějí se ve všech průměrech.

Jehlice se vyrábějí v průměrech od 2 až do 9 mm. Pro pletení ponožek jsou nejčastěji používané průměry od 2 do 4 mm. Vedle našeho metrického značení průměru jehlic v mm je používáno odlišné značení jehlic ve Velké Británii a Spojených Státech.

 

Jaké jehlice pro pletení ponožek

Jehlice pro pletení ponožek jsou vyráběny v délkách 10, 13, 15, 20 a 25 cm. Jehlice o délce 13 cm jsou vhodné pro pletení dětských ponožek nebo prstů rukavic. Délka jehlice 20 cm je pro pletení ponožek nejčastěji používaná. Tato délka je vhodná pro pletení dámských i pánských ponožek a jsou vhodné také pro pletení vzorů nebo i extra širokých ponožek. Velikost jehlice volíme dle použité příze, nejčastěji 2,5 až 3 pro tenké ponožky a 3 až 3,5 pro silnější ponožky.