Pletení s bavlněnou přízí

BLOG Pletení s bavlněnou přízí
Kategorie: 
| 3 minuty čtení |
13.2.2021

Pletení s přízemi, které obsahují podíl bavlněného vlákna nebo jsou čistě bavlněné, má svá specifika. Někteří na bavlněnou přízi nedají dopustit, jiní ji zatracují. Bavlněná příze se od běžných pletacích přízí rozhodně významně liší, pojďme si o ní něco více říci.

 

Čím nás bavlna potěší

Bavlna je materiál, který je velmi vhodný zejména na letní oblečení a doplňky. Je dobře prodyšná, lehce chladivá, mírně lesklá a skvěle se nosí přímo na kůži. Vyzkoušejte ji, bavlněné výrobky vás překvapí, jsou efektní a ve vašem šatníku si najdou nezastupitelné místo. Bavlna je pevná a trvanlivá, dobře se udržuje. Příze s bavlnou nabízejí mnoho způsobů zpracování a pro pletařky jsou výzvou i radostí.

 

  • je chladivá, vhodná pro letní modely
  • nekouše a dobře ji snáší i citlivá pokožka
  • dlouho nám vydrží
  • má krásné barvy, od sytých odstínů, přes jemné pastelové až po samovzorovací

 

Bavlna se výborně barví, takže je k dostání v nepřeberné barevné škále, k dispozici jsou i oblíbené samovzorovací příze. Při pletení jsou dobře viditelná jednotlivá oka, což lze skvěle využít při střídání různých vzorů pletení.

 

Vyzkoušejte směsové příze

Příze mohou být 100% bavlněné, nebo s různě velkým podílem bavlny. Směsové příze jsou skvělou volbou, neboť v sobě spojují pozitivní vlastnosti všech zastoupených materiálů. Já velmi ráda používám materiál 50% vlna superwash, 25% bavlna, 25% polyamid – díky vlně je úplet pružný, bavlna v něm chladí a polyamid zaručuje dobrou životnost výrobku.

 

Na co si dát pozor

U některých bavlněných přízí se stává, že při praní mírně pouští barvu a je třeba je prát odděleně. Pokud však používáte kvalitní bavlněné příze, nemusíte tohoto efektu obávat a je možné v jednom projektu kombinovat i světlé a tmavé barvy, aniž by do sebe zapustily během praní.

 

Bavlna dobře drží vodu a když nasákne, je velmi těžká. Doporučujeme tedy sušit rozložené na ploše, aby nedošlo k nechtěné deformaci (vytažení) pleteniny.

 

Bavlněná příze je méně pružná, což může být pro méně zkušené pletařky problém. Při pletení je potřeba udržovat stále stejné napětí, abychom dosáhli úhledných, stejně velkých ok.

 

Tipy pro práci s bavlněnou přízí

Před začátkem pletení si udělejte vzorek, abyste se ujistili, jak silné jehlice budete používat a současně si upravili počet ok, která budete pro svůj projekt potřebovat. Někdo chce mít pleteninu pevnou a použije menší jehlice a větší počet ok, někde naopak bude preferovat větší oka a volnější pleteninu. Upravte si návod tak, jak bude vyhovovat právě vám.

 

U bavlněných přízí není vlákno pevně stočené a může docházet k jeho třepení. Radím používat jehlice s kulatější špičkou, například bambusové nebo dřevěné, které nemají tendenci jednotlivá vlákna rozdělovat.

 

Vzhledem k tomu, že vlákna jsou méně pružná a současně poměrně objemná, doporučuji napojovat příze vždy na začátku pletení, nikoli uprostřed řad. Budete tak mít možnost jednoduše a hlavně nenápadně zapracovat volné konce příze. Z tohoto důvodu je také výhodné pořídit si příze v bezuzlíkové úpravě, abyste nebyli při práci nemile překvapeni uzlíkem, který výrobce schoval uprostřed klubka.