Začistění volných konců příze

Začistění volných konců příze
Kategorie: 
| 4 minuty čtení |
13.2.2021

Zapracování volných konců příze je nezbytným krokem na konci každého projektu pletení. Dokonce i ten nejmenší projekt má nejméně dva konce – na začátku pletení a na ukončení. U větších projektů samozřejmě bývá volných přízí, které je potřeba začistit, více. Pro některé z nás je to nejméně oblíbená část práce. Radím postupovat intuitivně, pracovat tak, jak vám to jde nejlépe a nefrustrovat se tím, že se budete snažit stoprocentně držet návodu. Jednoduše dělejte to, co pro vás funguje a věřte, že si časem najdete cestu, jak i tento proces zvládnout s radostí.

 

Než začnete

Nezapomeňte si během pletení nechávat dostatečně dlouhé volné konce příze. Potřebujete vždy asi 15 cm příze, aby se vám s ní pak snadno pracovalo. Střídáte-li různé příze během pletení, je vždy výhodné měnit barvy na okraji pleteniny, volný konec tam lehce skryjete. Pamatujte také na to, že není dobré měnit barvy v místě, kde by to mohlo být nepohodné a způsobit otlak při nošení nebo na velmi viditelném místě.

 

Jak na to

Co je vlastně cílem zapracování volných konců příze?

  • Skrýt volný konec tak, aby nebyl viditelný z přední strany. U výrobků, na kterých jsou viditelné obě strany pleteniny, je pak důležité volnou přízi co nejlépe skrýt i z rubu, nebo ji alespoň udělat co nejméně nápadnou.
  • Ukončit práci tak, aby se nemohla rozplést nebo rozpadnout během nošení.
  • Dokončit projekt tak, aby vypadal co nejlépe a také se co nejlépe nosil. Určitě není příjemné si navlékat ponožky nebo svetr, na kterých se uvolňují konce příze.

 

Zeptejte se deseti pletařek, jak nejlépe ukončovat, a každá vám pravděpodobně poradí jiný způsob. Každá pletařka má svůj vlastní styl a není možné říci, který je ten nejlepší. Vyzkoušejte jich více, abyste zjistila, který nejlépe vyhovuje právě vám. Toto jsou nejobvyklejší postupy:

 

Zapošití

Navlečte si volný konec příze do jehly a provlékejte ji na rubové straně pleteniny. Někdo preferuje provlékání několik řad nahoru a dolů, jiní táhnou přízi v několika řadách nad sebou. Ať už provlékáte vertikálně nebo horizontálně, je vždy důležité pracovat tam a zpět. Jen při provlečení oběma směry zajistíte, aby se příze nevyvlékla při natažení pleteniny. Doporučuji používat pletací jehly, které se dobře drží a mají tupou špičku, takže s nimi nepoškodíte pleteninu. Pokud ukončujete v blízkosti švu, využijte toho. Skrýt konec příze ve švu jde velmi snadno a pokud si necháte přízi dostatečně dlouhou, můžete ji dokonce využít přímo pro vytvoření švu.

 

Zdvojení

Jde vlastně o vyšívací techniku, kterou můžete ozdobit dokončený projekt. Hodí se pro zapracování příze na začátku a konci pletení. Přízi si navlečte do jehly a obšijte ozdobným stehem okraj pleteniny. Můžete také provlékat přízi krajními oky pleteniny. Tímto způsobem pleteninu zesílíte. Nehodí se však pro všechny vzory a typy přízí. Doporučuji spíše pro tenké příze, aby okraj nepůsobil příliš mohutně.

 

Další tipy

Pokud pracujete na velkém projektu (deka) se spoustou volných konců nebo projektu s velkým množstvím barevných pruhů, nenechávejte si zapracování příze až na dobu, kdy dokončíte pletení. Budete mít dny, kdy budete z pletení unavení a nebudete na něj mít chuť. A to je perfektní doba, kterou můžete využít k postupnému zapravování konců příze. Nezapomeňte také, že pokud střídáte barvy po několika řadách, můžete si vlákno příze, ze které právě nepletete, táhnout po okraji pleteniny a opět ho použít, až na něj přijde řada.

 

Při zapracování konců si vždy dobře zkontrolujte, zda pracujete na rubové straně pleteniny. Při provlékání příze dávejte pozor, abyste přízi neprotáhli na lícovou stranu.

 

Pracujete-li na projektu, který má viditelné obě strany pleteniny (například šátek), snažte se volnou přízi zapracovat co nejméně nápadně. Nejsnáze to jde na okrajích pleteniny, který navíc můžete doplnit ozdobným švem.

 

Buďte trpěliví :-). Určitě se už těšíte, až budete mít celý projekt dokončený. Přesto při zapracování volných konců příze nespěchejte a postupujte s rozvahou a trpělivostí. Uvědomte si, že každý steh dělá váš oděv silnějším, trvanlivějším a příjemnějším. Nenechte si celý projekt zkazit tím, že se vám bude při oblékání plést příliš volný konec příze mezi prsty, že vás bude tlačit příliš utažený šev nebo se vám konec příze dostane na lícovou stranu. Užijte si celý proces a myslete na to, že si už brzy můžete začít užívat svůj hotový projekt!