Jakou ponožkovou přízi zvolit?

Jakou ponožkovou přízi zvolit?
Kategorie: 
| 2 minuty čtení |
4.2.2023

Výběr pletacích přízí je obrovský a můžeme tak mít problém se v nich zorientovat a vybrat si pro svůj projekt tu nejvhodnější. Ponožky lze uplést téměř z jakékoli příze, ale ne vždy pak budeme s výsledkem spokojeni. Pokud si chceme uplést ponožky, které se nám budou dobře nosit, budou dostatečně trvanlivé a budou se nám snadno udržovat, je důležité se zamyslet nad správným složením příze. A také zvážit, zda chceme ponožky na domácí lenošení, do pohorek, na celodenní nošení v běžné obuvi, nebo třeba letní krajkové ponožky. Nejprve tedy sledujme složení příze, až potom vybírejme barvu nebo vzor. Jen tak si upleteme ponožky, jejichž nošení bude prestižní záležitostí a budou nám dělat radost dlouhou dobu.

 

Co je důležité pro výběr ponožkové příze?

  1. složení příze a úprava Superwash
  2. samovzorovací nebo jednobarevná příze
  3. síla příze pro tenké nebo silné ponožky
  4. extra porce jemnosti a komfortu
  5. ponožková příze není jen na ponožky

 

Ponožkové příze, přesně vyvážená směs materiálů

Typická ponožková příze obsahuje 75% vlny superwash a 25% polyamidu (nylonu). Pokud má vlněné vlákno úpravu superwash, znamená to pro nás jednoduchou údržbu, dlouhou životnost a současně jemnost výrobku. Superwash úprava je pro ponožky jednoznačně skvělou volbou, můžeme ponožky jednoduše vyprat v pračce na 40°C bez obav z jejich sražení nebo plstnatění. Polyamidová složka dodává ponožkám trvanlivost, zpevnění a tvarovou stálost, aniž by jim ubírala na prodyšnosti. Ponožky z tohoto typu příze jsou měkké, elastické, hřejivé i dostatečně trvanlivé.

 

Barvy a design, nekonečné moře možností

Co se týká barev a designu, máme na výběr mnoho možností. Na jednobarevných přízích nám výrazně vystoupí vyplétané vzory, je to tradiční klasika. Podobně je tomu u melírových a tvídových přízí, vzor je stále krásně čitelný a hotové ponožky působí rustikálně.

 

 

Další variantou jsou příze s dlouhými ombré přechody, které bývají něžné i dramatické a vždy zaujmou. Vypadají skvěle na ponožkách s hladkým i vzorovaným úpletem. 

Samovzorovací příze jsou na ponožkách velmi efektní, přímo pod rukama vytvářejí nádherné vzory bez nutnosti střídání přízí a vyplétání. Pletení ze samovzorovacích přízí je zkrátka napínavý zážitek, ať už fandíme nepravidelným vzorům, pruhům a proužkům, puntíkům nebo sofistikovaným norským vzorům. Tohle všechno totiž moderní příze umí a pletaři z celého světa je za to milují. Je možné také kombinovat jednobarevné a samovzorovací příze o stejné síle. Zbytek samovzorovací příze stačí doplnit barevně sladěnou jednobarevnou přízí a vyplést z ní lem, patu a špičku ponožky. Vypadá to kouzelně, nebojte se experimetovat.

Nejvíce namáhanou částí ponožek je obvykle pata. Chceme-li prodloužit životnost ponožky, můžeme patu zpevnit použitím připlétací příze. Jednoduše si k základní přízi přidáme navíc vlákno barevně sladěné (nebo naopak kontrastní) připlétací příze, vytvarujeme patu a dále pokračujeme opět jen se základní přízí.

Síla ponožkové příze

Ponožkové příze se vyrábějí v různých tloušťkách, čím silnější příze, tím silnější a huňatější ponožky upleteme. Obvykle se setkáme se 4vrstvou a 6vrstvou. Vyzkoušeli jste někdy přidat k ponožkové přízi vlákno mohéru? Je to úžasný tip pro extra hřejivé ponožky, ve kterých vám bude opravdu teplo .... a navíc, vypadají zkrátka nádherně.

Pro ponožky na celodenní nošení v běžné obuvi jsou vhodné 4vrstvé příze (4 nitky spojené do jednoho pletacího vlákna). Používáme na ně jehlice 2-2,5 mm. Platí, že hustý úplet znamená odolnější ponožky. Klubíčko o hmotnosti 100 g (400-420 m) vystačí na pár ponožek do velikosti 43-44.

Silnější ponožky vhodné pro chladnější období nebo na domácí nošení upleteme z 6vstvé příze. Na tyto příze použijeme jehlice 2,5-3,5 mm. Díky silnější přízi je pletení rychlejší, ale ponožky většinou nelze nosit v běžné vycházkové obuvi. Klubíčka 6vrstvé příze v naší nabídce mají hmotnost 150 g a vystačí opět na ponožky do velikost 43-44.

Porce extra jemnosti a komfortu pro naše nožky

Nejen při pletení dámských ponožek doporučujeme sáhnout po jemných přírodních materiálech jako je kašmír, alpaka, yak nebo hedvábí.  Tyto prémiové příze jsou velmi příjemné a nabízejí mnoho variant do teplých i chladných dnů.  Poskytují komfortní nošení, některé jsou vhodné i pro extra citlivé jedince a v neposlední řadě vypadají prostě úžasně. Příze z těchto skvělých materiálů vřele doporučujeme i na jiné, než ponožkové projekty. Využijte je na dětské oděvy, svetry, šátky, topy apod.

S radostí nabízíme i čistě přírodní ponožkové příze bez umělých vláken, ve kterých je polyamid nahrazen například lnem nebo konopím. Ponožky tak zůstávají dostatečně odolné a přitom není při jejich výrobě použit žádný umělý materiál. 

Ponožková příze není jen na ponožky

Ponožková příze je velmi univerzální příze, kterou zdaleka nemusíme používat pouze na pletení ponožek. Většina těchto přízí se hodí také na pletení svetrů, cardiganů, zimních doplňků jako jsou čepice a rukavice, nebo třeba na přehozy, deky a polštáře. Výhodou těchto přízí je vyšší trvanlivost a tvarová stálost daná podílem polyamidu, méně žmolkují a je možné je prát v běžné automatické pračce. 

Mnoho moderních přízí ponožkového typu je výrobci přímo určena na běžné pletení svetrů, dětských oděvů a módních doplňků. Příze s merinem, hedvábím, kašmírem, vlnou z yaka, alpaky apod. se totiž krásně nosí, mnohé jsou přímo určeny i pro citlivé jedince a jejich velkým benefitem je snadná údržba a lepší tvarová stálost. Vyzkoušejte je také!