EXP je ekologická úprava vlny pro praní v pračce

Austermann EXP je ekologická úprava vlny pro praní v pračce
Kategorie: 
| 2 minuty čtení |
31.3.2023

Ovčí vlna je přírodní materiál, který nám přináší mnoho pozitivního. Díky moderním technologiím ji umíme zpracovat tak, že je velmi jemná, hebká a příjemná na nošení. Současně ale neztrácí nic ze svých základních vlastností: je prodyšná, má skvělé termoizolační vlastnosti, udrží nás v suchu i v náročných podmínkách, je antistatická a odpuzuje prach, zápach i mikroorganismy. V součtu mnoho důvodů, proč si chceme přírodní vlněné oděvy dopřát.

 

A co údržba?

Ani péče o moderní vlněné oděvy nemusí být náročná. Mnoho moderních přízí je ošetřeno metodami, které umožňuje jejich praní v běžné automatické pračce bez nechtěného plstnatění.

Přední německý výrobce pletacích přízí Austermann šel ve svých ambicích ještě dál a vyvinul postup úpravy vlny EXP, který navíc nezatěžuje životní prostředí. Zkratka EXP znamená „ex pollution“, tedy vyloučení životnímu prostředí škodlivých substancí z procesu úpravy vlny, především chlóru.

 

Jak funguje EXP?

Vlněné vlákno má šupinatý povrch a právě tyto šupinky jsou důvodem plstnatění (filcování) vlny (1). Standardní a nejvíce rozšířená úprava superwash spočívá v tom, že se pomocí chlóru odstraní špičky šupinek a vlněné vlákno se poté obalí tenkým polymerovým filmem (2).

 

Při úpravě EXP však dochází pouze k tomu, že se špičky šupinek bodově přichytí polymerovými mikrotečkami (3). Jde tedy o mnohem šetrnější úpravu, což je pro mnoho příznivců přírodních materiálů velký bonus. Vlna upravená EXP tak splňuje nejpřísnější ekologické standardy, především GOTS a OEKO-TEX. (zdroj: https://www.schoeller-wool.com/)

 

EXP je ekologická úprava vlny pro praní v pračce

 

Při pletení z přízí Austermann Step EXP si tak můžeme být jisti, že jsme udělali to nejlepší pro sebe i přírodu. Tyto příze patří k absolutní špičce. Nabízejí nám vše, co očkáváme: měkkost, hebkost, odolnost, hřejivost, tvarovou stálost i snadnou údržbu. Navíc nás hýčkají výtažkem z aloe vera a jojovým olejem. Vyzkoušejte si je!