Proč plést zkušební vzorek?

Proč plést zkušební vzorek?
Kategorie: 
| 2 minuty čtení |
13.2.2021

Než se pustíte do samotného pletení ponožek (nebo jiných pletených výrobků), doporučuji uplést si malý zkušební vzorek. Bude vás to stát jen trochu času a učitě se vám to vyplatí. Nepodlehněte pokušení se této přípravě vyhnout, uvidíte, že to bude trvat jen chviličku a pletení ponožek pak bude od začátku příjemnější :-).

 

Každá pletařka má svůj vlastní styl

Nedejte jen na doporučení uvedená na přízi. Každá pletařka má vlastní způsob práce, někdo utahuje přízi více, někdo méně. Nemusíte také zvolit sílu jehlic doporučnou výrobcem a velkou roli hraje i vzorek, kterým jste se rozhodla plést. Takže nemudrujte, že je to zbytečné a pusťte se do práce :-)

 

Dvakrát měřte, jednou pleťte

Základní předpoklad je, že použijete přízi, jehlice a také vzor, ze kterých chcete ponožky tvořit. Toto je opravdu nutné dodržet, aby byl vzorek vypovídající. Vzorek nedělejte příliš malý, protože krajová oka vypadají jinak než pletenina uprostřed. Měřit potřebujeme vždy na středové pletenině, abychom získali co nejpřesnější výsledek. Není dobré při měření používat běžný krejčovský metr. Pořiďte si raději pletařské měřítko, nejlépe rámeček, který vám přesně vymezí měřenou oblast.

 

Pletení vzorku není zbytečná práce

A teď už k práci: vzorek začněte plést na 30 ok a pleťte do výšky 10 cm, v této výšce vzorek ukončete. Pletařský rámeček (vel. 5x5 cm) přiložte do středu vzorku a spočítejte si, kolik ok (na šířku) a kolik řad (na výšku) potřebujete na uvedený rozměr 5x5 cm. Započítejte i polovinu oka, pokud vám uvnitř rámečku zbyde. Pokud se vám oka špatně počítají z lícové řady, přiložte si rámeček na rubovou stranu pleteniny, mnohdy je tak počítání snazší. Takto zjistíte, kolik ok tvoří 5 cm a snadno si přepočtete, kolik ok potřebujete na požadovanou šíři pleteniny. Stejným postupem zjistíte, kolik řad musíte uplést na požadovanou výšku pleteniny.

Gratuluji vám, překonala jste první překážku a můžete se s radostí pustit do práce. Ať se daří :-)